food-594x221

ISO 22000:2018

Το ISO 22000:2005 είναι ένα Διεθνές Πρότυπο που μπορεί να εφαρμοστεί από όλες τις επιχειρήσεις στην αλυσίδα τροφίμων, ανεξαρτήτως μεγέθους και πολυπλοκότητας. Περιλαμβάνονται επιχειρήσεις άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενες σε ένα ή περισσότερα στάδια της αλυσίδας τροφίμων (π.χ. επιχειρήσεις παραγωγής των ζωοτροφών, συγκομιδής γεωργίας, παραγωγής συστατικών, μεταποίησης, λιανικής, διάθεσης τροφίμων, τροφοδοσίας τροφίμων, υπηρεσιών καθαριότητας και απολύμανσης, μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής καθώς και προμηθευτές εξοπλισμού, καθαριστικών και απολυμαντικών, υλικών συσκευασίας και άλλα υλικά σε επαφή με τρόφιμα).

Το ISO 22000:2005 αποσκοπεί στην εναρμόνιση, σε παγκόσμια κλίμακα, των απαιτήσεων για τη διαχείριση της ασφάλειας τροφίμων από τις επιχειρήσεις στην αλυσίδα τροφίμων. Ειδικότερα προορίζεται για επιχειρήσεις που επιδιώκουν, πέραν των νομικών απαιτήσεων, να εφαρμόσουν ένα σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων εστιασμένο, συνεκτικό και ολοκληρωμένο. Το πρότυπο απαιτεί την ικανοποίηση των εφαρμοστέων νομικών και κανονιστικών απαιτήσεων μέσω του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων.

Το ISO 22000:2005 προδιαγράφει τις απαιτήσεις για το σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων μίας επιχείρησης στην αλυσίδα τροφίμων που χρειάζεται να αποδείξει την ικανότητα του στον έλεγχο των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων ώστε να διασφαλίζεται η παροχή ασφαλών τροφίμων στον καταναλωτή.

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

 

Το συνδυασμένο (ολοκληρωμένο – integrated) πλέον σύστημα ISO 22000 πιστοποιείται από Ανεξάρτητο Φορέα και επιθεωρούνται όλες οι μονάδες της επιχείρησης.

 

Για την ανάπτυξη και εφαρμογή του ISO 22000:2018 στην εταιρεία, θα εφαρμοσθεί από την εταιρία μας, η μεθοδολογία που παρουσιάζεται στην συνέχεια.

 
  • Δομή Συστήματος
 

Το ISO 22000:2018 τεκμηριώνεται με την ανάπτυξη των παρακάτω εγγράφων ( γραπτής και ηλεκτρονικής μορφής):

  • Εγχειρίδιο Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων το οποίο περιγράφει γενικά και σύντομα το ολοκληρωμένο Σύστημα της Εταιρείας.
  • Γενικές ή Λειτουργικές Διαδικασίες  που περιγράφουν τον τρόπο εργασίας της Εταιρείας.
  • Μελέτη και Σχέδιο HACCP σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Οδηγιών, της Νομοθεσίας και του Προτύπου
 
 Το αποτέλεσμα της λειτουργίας του Συστήματος είναι τα Αρχεία, η εξέταση των οποίων δίνει στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του βαθμού εφαρμογής του συστήματος.
  • Εξέταση της Υπάρχουσας Κατάστασης
Θα καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση από άποψη υποδομών και υγιεινής και θα παραδοθεί έκθεση βελτίωσης με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία (προαπαιτούμενα) και τις απαιτήσεις των προτύπων.
 
  •  Εκπόνηση Εγχειριδίων Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής (GMP) και Ορθής Πρακτικής Υγιεινής (GHP)

Ο Σύμβουλος εκπονεί τα εγχειρίδια GMP και GHP , τα οποία η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει ως οδηγούς για την συμμόρφωση με τα προαπαιτούμενα.

 
  •  Εκπόνηση Μελέτης Επικινδυνότητας

Η εκπόνηση της Ανάλυσης Επικινδυνότητας (Risk Analysis) θα γίνει από τους Συμβούλους της εταιρείας μας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ISO 22000.

 

Σκοπός της ανάλυσης είναι να αναγνωρισθούν και να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι σε όλες τις φάσεις διαχείρισης του προϊόντος (υποδομές, παραλαβές, τυποποίηση, αποθήκευση, μεταφορά, εξοπλισμός, προσωπικό), λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα να εμφανισθεί ο κίνδυνος και την σοβαρότητα της επίπτωσης από την εμφάνισή του.

 

Το πρότυπο απαιτεί τον σαφή προσδιορισμό και περιγραφή  της μεθοδολογίας που εφαρμόζεται για ανάλυση και εκτίμηση των κινδύνων.

 
 
  •  Επιλογή και Αξιολόγηση Προληπτικών Μέτρων
Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων της ανάλυσης επικινδυνότητας και εκτίμησης των κινδύνων, προτείνονται τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.
 

Τα προληπτικά μέτρα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζεται και η παρακολούθησή του γίνεται μέσω του Σχεδίου HACCP και των Προαπαιτουμένων Προγραμμάτων.

 

Ο Σύμβουλος συνεργάζεται με την Ομάδα HACCP της εταιρείας για την κατηγοριοποίηση των προληπτικών μέτρων

 
 
  •  Ανάπτυξη και Εφαρμογή Διαδικασιών

Θα αναπτυχθούν διοικητικές και λειτουργικές διαδικασίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου.

 

Στην συνέχεια οι τελικές διαδικασίες θα εφαρμοσθούν με την επίβλεψη της Ομάδας HACCP και του Υπευθύνου του συστήματος ( ο οποίος μπορεί να είναι μέλος της Ομάδας HACCP συγχρόνως).

 
  •  Προσδιορισμός Αρχείων

Προσδιορισμός των αρχείων που δημιουργούνται από την άσκηση της δραστηριότητας και την εφαρμογή του συστήματος (τύπος αρχείου, τρόπος φύλαξης και χρόνος τήρησης).

  •  Προσδιορισμός Στόχων

Η εταιρεία με την συνδρομή του Συμβούλου προσδιορίζει τους στόχους οι οποίοι είναι σχετικοί με τις διεργασίες διαχείρισης του προϊόντος και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Συστήματος.

  •  Εκπαίδευση Προσωπικού

Εκπαίδευση Προσωπικού πάνω στο πρότυπο ISO 22000 και στις απαιτήσεις του Συστήματος της εταιρείας. Προτείνουμε και μεθοδολογία αξιολόγησης της εκπαίδευσης που λαμβάνει το προσωπικό.

 
  •  Εσωτερικός Έλεγχος

Πριν την πιστοποίηση οι Σύμβουλοι σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο του Συστήματος, διενεργεί γενικό Εσωτερικό Έλεγχο στην εταιρεία με σκοπό να γίνει επαλήθευση του συστήματος και να διαπιστωθεί η ετοιμότητα της εταιρείας να δεχθεί αξιολόγηση του συστήματος από τον Ανεξάρτητο Φορέα.

 

Για τον εσωτερικό έλεγχο εκπονείται ερωτηματολόγιο ειδικό για τις απαιτήσεις του συστήματος της εταιρείας.

 
  •  Διενέργεια Αξιολόγησης από Ανεξάρτητο Φορέα
 Η αξιολόγηση του συστήματος ISO 22000 με σκοπό την πιστοποίηση του, θα γίνει από Ανεξάρτητο Φορέα.
 
  •  Άρση των Μη Συμμορφώσεων
Ο Σύμβουλος αναλαμβάνει την υποχρέωση να συνδράμει την επιχείρηση στην άρση μη συμμορφώσεων που πιθανώς να προκύψουν κατά την διάρκεια της αξιολόγησης του Συστήματος από τον Ανεξάρτητο Φορέα, ώστε να είναι δυνατή η απόκτηση του πιστοποιητικού, το συντομότερο δυνατόν.

AGRO 2.1-2.2

Διαχείριση Αγροδιατροφικών

 
GlobalG.A.P. I.F.A. - GlobalG.A.P. P.P.M.
 
LEAF Marque
 
TESCO NURTURE

 

QS

 
"O.M.Systems"
ΤΣΙΜΗΝΑΚΗΣ Πιστοποιήσεις
logo_technique_80
"O.M.Systems"
Tsiminakis Certifications
Λ. Μαβίλη 21 & Έβρου,
50100, Κοζάνη
L. Mavili 21 & Evrou Str.,
P.O. 50100
Kozani, Greece
Τηλ. +30 24610 28488
Tel. +30 24610 28488
Fax. +30 24610 28488
Fax. +30 24610 28488
e-mail : info@tsiminakis.gr
e-mail : info@tsiminakis.gr
url : www.tsiminakis.gr
url : www.tsiminakis.gr