Τα χοιροστάσια αποτελούνται από μία σειρά επιμήκων κλειστών κτιρίων, μέσα στα οποία εκτρέφονται χοιρινά διαφορετικής ηλικίας. Τα σύγχρονα χοιροστάσια είναι μονάδες βιομηχανικού τύπου, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί να παράγουν, συνεχώς όλο το χρόνο, ένα καθορισμένο αριθμό χοιριδίων την εβδομάδα.
Το δάπεδο των κελιών των χοιρινών είναι κατά κανόνα εσχαρωτό, από προκατασκευασμένα πλαίσια σχαρών με ράβδους τσιμεντένιες για τα ενήλικα βαριά και μεταλλικές για τα νεαράελαφριά ζώα. Η απομάκρυνση των αποβλήτων υγρής μορφής γίνεται μέσω αποχετευτικών καναλιών που διατρέχουν το μήκος κάθε κτιρίου κάτω από τις εσχάρες με τη βαρύτητα και τη βοήθεια νερού αραίωσης και έκπλυσης.
Υπάρχουν τρεις κυρίως τύποι μονάδων:
• Μονάδες ανατροφής, όπου παράγονται και εκτρέφονται χοίροι με βάρος ως 32kg.
• Μονάδες όπου εκτρέφονται χοίροι με βάρος από 32-95kg.
• Ολοκληρωμένες μονάδες, όπου δηλαδή παράγονται και εκτρέφονται χοίροι με βάρος ως 95 kg.
Η μονάδα εκτροφής των χοίρων πρέπει να εγκαθίσταται σε απόσταση όχι μικρότερη από 400m από τον πλησιέστερο οικισμό και όλες οι λειτουργίες πρέπει να διεξάγονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι αέριες εκπομπές και οι οσμές να περιορίζονται στα όρια της μονάδας.
Η κατασκευή του χώρου αυτού πρέπει να γίνει έτσι ώστε να αποφεύγονται τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των επιφανειακών αλλά και υπόγειων υδάτων.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές έρευνες πάνω στην επεξεργασία της κοπριάς. Ο αντικειμενικοί στόχοι της επεξεργασίας της κοπριάς περιλαμβάνουν:
- Μείωση των οσμών.
- Παραγωγή βιοαερίου.
- Βελτίωση της ευκολίας των χειρισμών.
- Μείωση παθογόνων μικροοργανισμών.
Η επεξεργασία της κοπριάς περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Μηχανικό διαχωρισμό
- Αερισμό
- Κομποστοποίηση
- Αναερόβια χώνευση
- Ξήρανση
- Κοκκοποίηση
- Αποτέφρωση
Βοηθητικές μονάδες επεξεργασίας κοπριάς σπανίως υπάρχουν στις φάρμες. Ωστόσο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να κρίνεται κατάλληλη η επιλογή μιας τεχνολογίας εκ των παραπάνω ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στη μονάδα εκτροφής χοίρων.
|